Marirea sanilor, cunoscuta sub numele de augmentare mamara – este o procedura chirurgicala efectuata pentru a creste dimensiunea sanilor. In timpul interventiei, implanturile mamare sunt plasate sub tesutul mamar sau sub muschii pieptului.
La prima consultație, se va face o evaluare generală a stării dumneavoastră de sănătate și se va discuta în detaliu tehnica operatorie.
Vă recomandăm să ne informați asupra altor operații pe care le-ați avut, alte boli, precum și alergii, inclusiv medicamentoase, de care suferiți.
În afara analizelor uzuale, se va efectua și o examinare imagistică a sânului ( ecografie, mamografie ).
Va recomandam intreruperea administrarii contraceptivelor cu 6 săptămâni înainte de operație, iar a medicamentelor pe bază de aspirină cu minim 21 zile înainte de operație.
Recomandarea Swiss – Este bine să evitați fumatul, expunerea excesivă la soare și dietele restrictive în această perioadă.
Operația nu se efectuează în perioada ciclului menstrual sau în apropierea acestuia.
În ziua operației nu veți mânca și nu veți bea nimic cu minimum 12 ore înainte de aceasta.
Intervenția se efectuează sub anestezie generală si durează, în medie, 1-2 ore. O spitalizare de 24 de ore este suficientă în majoritatea cazurilor.
Recomandari post-operatorii augmentare mamara:
În zilele următoare procedurii, inflamația și disconfortul sunt principalele semne și simptome resimțite.
După operație puteți avea o senzație de oboseală și rigiditate în zona operată în primele 24 ore.
Se vor prescrie analgezice puternice și este important să vă odihniți și să evitați efortul intens în partea superioară a corpului. Veți purta un bandaj elastic sau o bustieră elastică chirurgicală peste pansament.
Cel mai probabil, veți constata modificări de culoare și edem, dar acestea se vor remite treptat și constant. Firele de sutură se indepărtează după 10 zile sau se resorb, iar inflamația locală va dispărea complet în 3-5 săptămani. Pe parcursul primelor 2 luni veți purta permanent o bustieră medicală.
Recomandarea Swiss
Până la reluarea activităților zilnice, este recomandat să faceți plimbări scurte pentru a favoriza recuperarea.
Este important să nu vă aplicați creme sau loțiuni uleioase peste zona inciziilor.
- Vă recomandăm să evitați fumatul timp de 2 săptamani postoperatorii.
- Nu este indicat să conduceți mașina în primele 3 săptămâni post-procedură;
- Vă recomandăm să evitați orice efort fizic în primele 2 săptămâni, care v-ar putea determina creșterea pulsului și în consecință creșterea riscului de sângerare;
- În primele 6 săptămâni va recomandam să evitați ridicarea greutăților mai mari de 3.5 kg;
- Vă recomandăm să nu faceti mișcări rapide, bruște sau repetitive cu membrele superioare timp de 6 săptămâni după operație;
- Este permis să vă reluați activitățile sportive după 3 săptămâni postoperatorii, însă evitând complet exercițiile care solicită brațele sau mușchii pectorali.
- Important – Este obligatoriu să purtați bustiera când faceți sport;
- În primul an, vă recomandăm să evitați expunerea cicatricilor la radiații UV (soare/solar), existând riscul hiperpigmentării acestora;
- Este contraindicat în primele 3 luni purtarea sutienului cu push-up sau sârmă;
- Este contraindicat în primele 3 luni să dormiți pe burtă;
- Recomandarea Swiss – se va aplica cremă cu Arnică la nivelul tegumentului ( fără a se aplica pe incizii );
- Vă recomandăm consultații periodice la 2 – 4 – 6 săptămâni, 3 luni , 6 luni, 1 an și apoi o dată / an postoperator.
Fiecare procedură chirurgicală implică un anumit grad de risc. Este important să le înțelegeți pe cele legate de intervenția de augmentare mamară. Deși majoritatea pacienților nu vor suferi niciodată următoarele complicații, trebuie să discutați despre ele cu chirurgul plastician pentru a fi sigur că ați înțeles posibilele complicații ale augmentării mamare.
Ca orice intervenție chirurgicală, augmentarea mamară are riscuri generale precum și riscuri specifice. Riscurile augmentării mamare cuprind, dar nu se limitează la :
- – reacții postanestezice
- – asimetrie
- – deplasarea implanturilor
- – hematom în 3-4 % din cazuri
- – cicatrice cheloidă ( cicatrice vicioasă în relief, pe zona de incizie )
- – seromul
- – contractura capsulară ( apare în mai puțin de 3-5% din cazuri ): capsula ce se formează în jurul protezei începe să se strângă. Contractura capsulară se poate trata prin: excizia capsulei, incizia acesteia, îndepărtarea şi înlocuirea protezei mamare.
- – sângerarea postoperatorie ( cu reacţii inflamatorii, dureri la nivelul sânului )
- – infecţia în general la o săptămână după operaţie ( sub 1% )
- – tulburări de sensibilitate la nivelul mamelonului ( hiper/hiposensibilitate sau parestezii ) sau lângă zona de incizie. Aceste tulburări dispar după un timp, dar sunt şi paciente care rămân cu aceste tulburări. Aceste tulburări de sensibilitate apar de obicei după operațiile la care augmentării mamare i s-a asociat un lifting mamar ( ridicare mamară ) sau după reducțiile mamare
- – cicatricile, in special cele din jurul areolei, pot rămâne vizibile, deși cicatricile postoperatorii sunt minime, ele sunt plasate în așa fel încât să fie cât mai puțin vizibile. Localizarea lor depinde de tehnica folosită.